Αντισύλληψη

Αντισύλληψη

Αντισύλληψη είναι τα προληπτικά μέτρα που χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να αποτραπεί η εγκυμοσύνη. Καμία όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τέλεια και κατάλληλη για όλους .Κάθε άτομο θα πρέπει να επιλέξει σωστά λαμβάνοντας υπ’ όψιν :
 Την ευκολία χρήσης
 Την αποτελεσματικότητα
 Την δυνατότητα προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 Την ηλικία του
 Τις πεποιθήσεις του
 Την κατάσταση υγείας του
 Τις προοπτικές για μελλοντική τεκνοποίηση
Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για να παρθεί η σωστή απόφαση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προτού κάνουμε χρήση οποιασδήποτε μεθόδου αντισύλληψης θα πρέπει να λαμβάνουμε την κατάλληλη συμβουλευτική από τους ειδικούς Επαγγελματίες Υγείας .
Η εξέλιξη της αντισύλληψης παγκόσμια είναι ραγδαία .Στη χώρα μας ωστόσο , οι διαθέσιμες μέθοδοι είναι οι εξής:

Φυσικές Μέθοδοι Αντισύλληψης
Η αντισύλληψη με φυσικές μεθόδους προϋποθέτει ότι μια υπάρχει καλή γνώση της αναπαραγωγικής διαδικασίας , κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια. Οι βασικοί δείκτες που λαμβάνονται υπ όψιν είναι :η θερμοκρασία του σώματος, η τραχηλική βλέννη και o προσδιορισμός-καταγραφή των γόνιμων ημερών κάθε μήνα, κατά τις οποίες αυξάνονται οι πιθανότητες για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αφού λοιπόν εντοπιστεί η πιο γόνιμη περίοδος , αποφεύγεται το σεξ ή χρησιμοποιείται μία μέθοδος αντισύλληψης όπως το προφυλακτικό για λίγες ημέρες.
Οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης είναι οι λιγότερο αποτελεσματικές για την αποφυγή μίας ανεπυθήμητης εγκυμοσύνης και δεν προστατεύουν τη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Μέθοδοι Φραγμού
Προφυλακτικό
Με κυριότερο εκπρόσωπο το προφυλακτικό που είναι φτιαγμένο συνήθως από καουτσούκ, και καλύπτει το ανδρικό πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για να αποφευχθεί εγκυμοσύνη και η μετάδοση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης όταν χρησιμοποιείται σωστά .
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ:
Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του προφυλακτικού. Είναι τυπωμένη πάνω στην συσκευασία.
2. Ανοίξτε προσεκτικά τη συσκευασία από το σημαδεμένο σημείο και βγάλτε έξω το προφυλακτικό
3. Τοποθετήστε το προφυλακτικό όταν το πέος βρίσκεται σε στύση.
4. Πιέστε το πάνω μέρος του προφυλακτικού με τα δάχτυλα σας για να αδειάσετε τον αέρα.
5. Ενώ κρατάτε την άκρη του προφυλακτικού σπρώξτε το καλά προς τα κάτω ώστε να καλύψει όλο το πέος.
6. Απομακρυνθείτε από τον κόλπο μετά την επαφή , κρατώντας το στη βάση του πέους και ενόσω αυτό είναι ακόμα σκληρό. Κρατήστε το προφυλακτικό προσεκτικά ώστε να μη χυθεί σπέρμα.
7. Μην πετάτε χρησιμοποιημένα προφυλακτικά στην τουαλέτα.
8. Μην ξεχνάτε ότι το προφυλακτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά. Αν θα ξανακάνετε σεξ, χρησιμοποιήστε καινούργιο προφυλακτικό.
Ενδομήτρια σπειράματα (IUDs)
Ένα ενδομήτριο σπείραμα είναι μια συσκευή που τοποθετείται στη μήτρα και είναι ευρύτατα διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης γνωστή και ως σπιράλ. Η συσκευή πρέπει να τοποθετηθεί στη μήτρα ή να αφαιρεθεί από αυτήν από Γυναικολόγο . Παραμένει στη μήτρα για ολόκληρη τη χρονική περίοδο που επιθυμείται η αντισύλληψη (ανάλογα με τον τύπο, τα ενδομήτρια σπειράματα μπορούν συνήθως να παραμείνουν αποτελεσματικά για 2, 5 ή 10 χρόνια). Μερικά σπειράματα απελευθερώνουν ορμόνες μέσα στη μήτρα, αλλά οι παραδοσιακοί τύποι σπειραμάτων περιέχουν χαλκό. Ο χαλκός δημιουργεί συνθήκες εχθρικές για το σπέρμα να εισχωρήσει στη μήτρα και στα γονιμοποιημένα ωάρια να προσκολληθούν στο ενδομήτριο.
Τα ενδομήτρια σπειράματα δεν προστατεύσουν από τα Σ.Μ.Ν
Ορμονική αντισύλληψη
Η ορμονική αντισύλληψη σε οποιαδήποτε μορφή της , προϋποθέτει επίσκεψη σε Γυναικολόγο .

ΤΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ
Πως δρα;
 Στο χάπι περιέχονται δύο ορμόνες οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία.
 Επίσης δυσκολεύουν την εισαγωγή των σπερματοζωαρίων στην μήτρα και
 εμποδίζουν την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο.
Το χάπι δεν προστατεύει από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).
Απαιτεί υπευθυνότητα στη λήψη για να είναι αποτελεσματικό .
Κανόνες Χρήσης
• Παίρνετε ένα χάπι κάθε μέρα την ίδια περίπου ώρα συνδυάζοντας την λήψη του ιδανικά με κάποια καθημερινή σας συνήθεια . Το χάπι λαμβάνεται κάθε μέρα έστω και αν δεν έχετε σεξουαλική επαφή. Όταν τελειώσει το πακέτο υπάρχει ένα διάλειμμα, στο οποίο θα δείτε περίοδο. Η διάρκεια του διαλείμματος αυτού εξαρτάται από τον αριθμό χαπιών στο πακέτο. Αν το πακέτο περιέχει 22 χάπια το διάλειμμα αυτό θα διαρκέσει 6 μέρες , αν υπάρχουν 21 χάπια στο πακέτο το διάλειμμα θα διαρκέσει 7 μέρες. Το διάλειμμα δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει τις 7 μέρες. Αν το πακέτο περιέχει 28 χάπια δεν θα κάνετε διάλειμμα. Μετά το διάλειμμα αρχίζετε καινούργιο πακέτο, ακόμη και αν δεν έχει σταματήσει η περίοδος.
Τα αντισυλληπτικά χάπια γνωστά ως Mini – Pills περιέχουν μόνο μια ορμόνη την προγεστερόνη.
Στις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης εμπεριέχεται τόσο το ενδομήτριο σπιράλ απελευθέρωσης ορμόνης αλλά και ο κολπικός δακτύλιος απελευθέρωσης ορμονών . Είναι και οι δύο εξίσου αποτελεσματικές με το αντισυλληπτικό χάπι στην παρεμπόδιση της εγκυμοσύνης.
Ορμονική Επείγουσα Αντισύλληψη (ΕΑ)
Αυτό το είδος χαπιού λαμβάνεται μετά την σεξουαλική επαφή (αφού απέτυχε το μέτρο προφύλαξης ή δεν πάρθηκε οποιαδήποτε προφύλαξη) για να εμποδίσει μια πιθανή εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό ως «το χάπι της επόμενης μέρας» καί μπορεί να εμποδίσει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά όχι να σταματήσει μια ήδη εξελισσόμενη.
Στείρωση
Αφορά άτομα τα οποία δεν θέλουν να κάνουν πλέον παιδιά . Και τα δύο φύλα μπορούν να στειρωθούν. Η επέμβαση αυτή είναι πιο εύκολη στον άνδρα παρά στην γυναίκα. Στην περίπτωση στείρωσης του άνδρα οι σπερματικοί σωλήνες ή πόροι αποκόπτονται. Οι άνδρες που έχουν κάνει στείρωση εξακολουθούν να έχουν στύση και οργασμό. Αλλά χρειάζονται κάποιες εβδομάδες μετά την επέμβαση να γίνουν πλήρως στείροι. Οι γυναίκες που έχουν στειρωθεί εξακολουθούν να έχουν έμμηνο ρήση. Η στείρωση δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην σεξουαλική ζωή.
Η στείρωση δεν προστατεύει από ΣΜΝ