Κατ’οίκον επισκέψεις μετά τον τοκετό σε νεογνά και λεχωίδες

ΓΕΝΙΚΑ

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 351/14-6/1989, η μαία έχει την ευθύνη της παρακολούθησης και φροντίδας της λεχωίδας στο σπίτι μέχρι και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και του νεογνού της  έως 28 ημέρες.  Η οργάνωση υποστηρικτικών δικτύων, για μητέρες που γέννησαν, από μαίες ή άλλους επαγγελματίες υγείας στην κοινότητα (κοινωνική λειτουργό ή ψυχολόγο) και η συζήτηση με την κοινοτική μαία, είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές δράσεις παρεμβάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  Eπίσης, η συνέχιση της κατ’ οίκον φροντίδας στην λοχεία από την κοινοτική μαία, έχει σημαντικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία των γυναικών, ενώ η επιλόχεια κατάθλιψη μειώνεται σημαντικά και έχει τεκμηριωθεί ότι η συμβουλευτική, στα πλαίσια της κατ΄οίκον φροντίδας από μαία, βελτιώνει το γνωστικό επίπεδο των λεχωίδων όσο αφορά την αντισύλληψη .

ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι έγκυες γυναίκες οι οποίες έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας στο Κ.Υ. Ηρακλείου, έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να τους επισκεφτεί στο σπίτι τους η μαία. Οι κατ οίκον επισκέψεις στοχεύουν σε ενδυνάμωση του ζευγαριού  και ιδιαίτερα της λεχωίδας προκειμένου να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους της , εξοικοίωση με κοινά προβλήματα λοχείας , υποστήριξη σε  σωστή έναρξη θηλασμού   με σκοπό την εδραίωση  του, πρόληψη παθολογικών καταστάσεων λοχείας, πρόληψη νεογνικών παθολογικών καταστάσεων ,  screening περιγεννητικής ψυχοπαθολογίας .

Κάθε κατ’ οίκον επίσκεψη έχει ένα ξεκάθαρο σκοπό. Τα προβλήματα μπορούν να διαπιστωθούν από την παρατήρηση και την εξέταση της μητέρας και του νεογνού  στο σπίτι και με την προσεκτική ακρόαση των ανησυχιών της μητέρας. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της μητέρας με την μαία και γι’ αυτό τον λόγο τόσο η φροντίδα της μαίας στο σύνολο της όσο και η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για τις επισκέψεις κατ’ οίκον, πρέπει να διαπραγματεύονται και να συζητούνται από την αρχή.

Όσο αφορά την φυσική ανάρρωση της μητέρας, με την εξέταση θα πρέπει να διαπιστωθεί: 1) Η ικανοποιητική παλινδρόμηση της μήτρας, 2)  η ποσότητα και η μακροσκοπική εξέταση των λοχίων (οσμή, χρώμα), η επούλωση του τραύματος του περινέου ή της καισαρικής τομής, 3) η αποκατάσταση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, 4)  η φυσιολογική οξυγόνωση και κυκλοφορία του αίματος, 5)  η απουσία συμπτωμάτων λοίμωξης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της  κατ’ οίκον επίσκεψης γίνεται με συνεννόηση της λεχωίδας με τις υπεύθυνες μαίες και με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας στο Κ.Υ. Ηρακλείου.