Πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας σε εγκύους (ψυχοπροφύλαξη)

Το  προγράμματα  Προετοιμασίας Γονεϊκότητας αποτελούν τεκμηριωμένα παραδείγματα καλών πρακτικών με στόχο την προστασία της Μητρότητας και της Οικογένειας που υποστηρίζουν το δικαίωμα της ενημέρωσης της επιλογής και της εκπαίδευσης με σκοπό την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της μητέρας , του νεογνού, του ζευγαριού και της οικογένειας και αποτελούν μία αναγκαιότητα για κάθε ζευγάρι προκειμένου για μία ομαλή προσαρμογή στον γονεϊκό ρόλο. Περιλαμβάνουν ενημερωτικές συνεδρίες που αφορούν σε θέματα εκμάθησης τεχνικών διαχείρισης πόνου , εγκυμοσύνης, τοκετού και λοχείας , όπου δίδεται χώρος στο κάθε ζευγάρι να επεξεργαστεί ερωτήματα , ανασφάλειες, να εκφράσει φόβους και αγωνίες αλλά και προσδοκίες με κύριο στόχο να αντιμετωπίσει τη γέννηση ως μια φυσιολογική και βιωματική διαδικασία και να μεταβεί ομαλότερα στον γονεϊκό ρόλο .

Tο Πρόγραμμα Προετοιμασίας Γονεϊκότητας που πραγματοποιείται στο Κέντρο Υγείας ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ είναι σχεδιασμένο ώστε να εκπαιδεύει και να πληροφορεί τους μελλοντικούς γονείς σε ποικιλία θεμάτων που αφορούν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία και έχει ως στόχο την  ενημέρωση για μία βιωματική εμπειρία  γέννας ,τη  σωματική αλλά και ψυχολογική προετοιμασία για την διαδικασία του τοκετού και τον γονεϊκό ρόλο , την υποστήριξη αλλά και την δημιουργία ενός αισθήματος ασφαλείας . Τέλος ,ολοκληρώνεται με  την μετά τον τοκετό κατ οίκον  φροντίδα για την ομαλότερη μετάβαση και προσαρμογή στις νέες ισορροπίες  και την πρόληψη καταστάσεων  ψυχοσωματικής παθολογίας λοχείας .

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ

Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία λειτουργίας του γυναικείου οργανισμού, βασικά στοιχεία ανατομίας για να κατανοηθούν οι σωματικές διεργασίες  κατά την κύηση και τον τοκετό, πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη, την ανάπτυξη του εμβρύου, τις σχέσεις της εγκύου με τον εαυτό της, το έμβρυο και το περιβάλλον της.

Γίνεται  εξοικείωση με τις σωματικές αλλά και ψυχολογικές αλλαγές την περίοδο της  εγκυμοσύνης  και της  λοχείας, κ.ά.

Γίνεται επεξήγηση σύγχρονων μεθόδων αναισθησιολογίας για την καταπολέμηση του πόνου, περιγραφή έκτακτων μεθόδων τοκετού, όπως η καισαρική τομή, παρατεταμένος ή δύσκολος τοκετός.

Δίνονται συμβουλές για τη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και τον τρόπο ζωής της εγκύου, ενώ διδάσκονται είδη αναπνοών που θα διευκολύνουν τα διάφορα στάδια του τοκετού, την καλύτερη συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό  και θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του πόνου .

 

Δίνονται συμβουλές για την περιποίηση της μητέρας και του μωρού κατά τη διάρκεια της λοχείας, αλλά και συμβουλές για το μητρικό θηλασμό και  τη τράπεζα γάλακτος .

Τα μαθήματα είναι κατανεμημένα ως εξής:

1ο μάθημα : Στάδια έναρξης τοκετού

2ο μάθημα:1η αναπνοή

3ο μάθημα: 2η αναπνοή

4ο μάθημα: εξώθηση

5ο μάθημα: θηλασμός

6ο  μάθημα: περιποίηση νεογνού και ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος

7ο μάθημα: αντισύλληψη για μετά τον τοκετό

Σε αυτά τα μαθήματα η έγκυος μπορεί να εκφράσει απορίες και φοβίες στη μαία  και έτσι να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για το που βρίσκεται και το τι θα επακολουθήσει, ενώ αναπτύσσεται μεταξύ των δύο μια ζεστή ανθρώπινη σχέση που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, που τόσο έχει ανάγκη να νιώσει η έγκυος εκείνη τη στιγμή. Ένα ιδιαίτερο σημαντικό όφελος είναι η ευκαιρία που δίδεται σε έγκυες μητέρες που διανύουν την ίδια φάση της κύησης να γνωριστούν και να μοιραστούν εμπειρίες και ανησυχίες . Τα μαθήματα υποστηρίζονται με διαφάνειες ( power point) και δίνεται και έντυπο υλικό. Η εγκυμονούσα (μαζί με το σύζυγό της, αν επιθυμεί),  απο τον 7ο  εως τον 9ο μηνα κυοφορίας,  έχει τη δυνατότητα να τα  παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν. Τα μαθήματα χωρίζονται σε  επτά (7) θεματικές ενότητες τα οποία διδάσκονται μία φορά την εβδομάδα σε ένα δίωρο ομαδικό μάθημα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας γίνεται έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με τις μαίες του προγράμματος στα τηλ. 2810719288, 2810246650.